Spicy zalm van de BBQ

het recept

Spicy zalm van de BBQ (6 pers.)

1200 gram zalmfilet met vel en ontschubd (aan één stuk)

250 ml kippenbouillon

70 ml kikkoman sojasaus

40 gr bruine suiker

1 el sesamolie

1 el Thaise chilisaus

3 tenen knoflook, geperst

4 cm gember, geraspt


Breng de bouillon, sojasaus, bruine suiker, sesamolie, Thaise chilisaus, knoflook en gember tegen de kook aan. Zorg ervoor dat alle suiker oplost en laat het indikken tot ca. 70% van de originele hoeveelheid.

Leg de zalm met het vel op een stuk aluminiumfolie. Smeer de bovenkant in met een deel van de marinade. Leg de zalm op een voorverwarmde BBQ (met deksel, ca. 190 graden)

Smeer de zalm elke 2 minuten in met marinade. Controleer na ca. 15 minuten de garing. Druk op de zalm om te voelen hoe ver de garing is. Is de zalm nog zacht dan is de zalm redelijk rauw van binnen. Dan is de zalm al goed te eten maar dat is een kwestie van smaak en voorkeur.

Smeer vlak voor het opdienen de laatste marinade over de zalm

(inspired by Julius Jaspers)