Weihnacht stol
het recept
Weihnachtsstol (8 pers.)
450 g Broodmix wit
25 g Bak- en braadvet vloeibaar
200 g Rozijnen
300 g Krenten
4 el Rum
2 Vanillesuiker zakje
3 g koekkruiden
200 g Amandelspijs
1 Eidooier
1 el Roomboter
1 tl Citroenrasp
2 tl Speculaaskruiden
- Voeg water, boter, vanillesuiker, een theelepel koekkruiden, een theelepel speculaaskruiden en citroenrasp toe aan de witbroodmix. Kneed hiervan een samenhangend deeg. Het deeg moet heel soepel aanvoelen omdat anders de krenten en rozijnen niet makkelijk verwerken.
- Laat het deeg in een kom, afgedekt met plasticfolie of een vochtige doek, 25 minuten rijzen op een warme plaats.
- Voeg daarna de krenten, rozijnen aan het deeg toe en kneed het geheel nog even voorzichtig door. Draai het deeg steeds om en trek het voorzichtig weer uit of gebruik een pizza-deegroller. Vereist echt even handigheid. Je moet voorkomen dat de rozijnen barsten. Zet het weer 25 minuten te rijzen.
- Meng de losgeklopte eidooier en een theelepel koekkruiden en een theelepel speculaaskruiden door de amandelspijs.
- Rol het deeg uit tot een ovale lap van 20 x 30 cm en druk iets onder het midden een uithollinkje waar de spijs wordt opgelegd. Maak de randen nat, zodat het deeg goed op elkaar plakt. Vorm van de amandelspijs een rolletje van iets minder dan 30 cm en leg dit in het midden van het deeg. Vouw een kant van het deeg in de lengte over de amandelspijs zodat de onderkant van de deeglap iets oversteekt. Druk het deeg voorzichtig op elkaar.
- Leg het brooddeeg afgedekt met plasticfolie en twee natte theedoeken op kamertemperatuur, zonder tocht, 50 minuten narijzen.
- Verwarm de oven voor op hetelucht 180 graden, elektrisch 200 graden.
- Schuif de bakplaat iets onder het midden in de oven en bak de kerststol in ca. 50 minuten gaar en bruin.
- Leg het brood op een rooster en bestrijk het na 20 minuten met de gesmolten boter. Bestrooi het brood voor het serveren met poedersuiker.