Vietnamese karamel zalm
het recept
Vietnamese karamelzalm (4 pers.)
½ limoen
3 tenen knoflook
4 cm verse gember
1 bosje salade-uitje
1 rode peper
2 Shanghai paksoi
2 el wit sesamzaad
15 g verse platte peterselie
75 g fijne kristalsuiker
100 ml water
2 el Thaise vissaus
4 verse zalmfilets
Pers de halve limoen uit. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Schil de gember en snijd in smalle reepjes (julienne). Snijd de helft van de salade-ui in dunne schuine plakjes. Snijd de andere helft in dunne reepjes en leg ze in ijswater. Snijd de rode peper in dunne ringetjes. Halveer de paksoi in de lengte. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de sesamzaadjes goudbruin. Laat afkoelen op een bord. Snijd de korianderblaadjes grof.
Verhit een wok op matig hoog vuur. Doe de suiker erin met de helft van het water en verwarm 5 min. Zwenk de pan af en toe rond tot je een donkere karamel hebt (maar pas op voor het hete mengsel!). Voeg de vissaus en het limoensap toe en laat koken tot de karamel is opgelost.
Voeg de zalmfilets, knoflook, gember, schuine plakjes lente-ui en chilipeper toe. Schep om zodat alles met saus bedekt is. Voeg de rest van het water toe en breng aan de kook. Temper het vuur, laat 3 min. koken, voeg de paksoi toe en verwarm nog 3-4 min. tot de zalm door en door gaar is.
Haal de pan van het vuur en garneer met de peterselieblaadjes, reepjes lente-ui en het geroosterde sesamzaad.