Uiensoep

het recept

Uiensoep (2,5 liter)

1 kg. uien

1 steranijs

60 gram boter

60 gram boter

100 ml. water

1 theel. zout

200 ml. witte wijn

2 liter runderbouillon

100 ml. Madeira

naar behoefte zout en peper

Maak de uien schoon, halveer en snijd in halve ringen van ongeveer 5 millimeter dikte.

Smelt 60 gram boter in een grote braadpan en laat uitbruisen.

Voeg de gesneden uien en de steranijs toe en laat in ongeveer een halfuur op middelmatig vuur langzaam karamelliseren. Neem hier de tijd voor anders worden de uien bitter. Verwijder de steranijs.

Schep de uien in een kleine braadslede en meng met de andere 60 gram boter, het zout en het water door. Dek nu af met aluminiumfolie en laat in 2 uur karamelliseren in een oven van 125°C.

Na deze tijd is de smaak super geconcentreerd en heb je het perfecte startpunt voor je soep.

Verwarm de gekaramelliseerde uien in een soeppan en blus af met de witte wijn.

Laat dit inkoken en voeg de bouillon toe, laat dit een halfuurtje zachtjes pruttelen.

Breng de soep op smaak met de Madeira en eventueel met wat zout en peper.