Soda baguette
het recept
Soda baguette (ca 4-5 pers.)
250 gram toendra- meel (donker pompoen-zonnepit)
5 gram zout
Ca. 1 theelepel baking soda
200 milliliter karnemelk
Sesamzaadjes of havermoutvlokken
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Meng het zout de bloem en de baking soda. Roer dit goed door elkaar. Voeg de karnemelk toe en kneed dit tot een samenhangend geheel. Kneed het vooral niet te lang. Het geheel zal erg plakkerig zijn dus zorg dat je een mes bij de hand hebt om af en toe het deeg van de handen te schrapen.
Bestuif het werkblad met meel en maak een bol van het deeg. Leg bakpapier op het rooster van de oven, verdeel de bol deeg in 2 smalle, lange rollen deeg en leg deze op het bakpapier. Strooi wat bloem over het deeg en daarna wat sesamzaadjes of havermoutvlokken.
Bak het brood in circa 20 minuten mooi bruin en gaar. Laat het brood niet zomaar afkoelen anders wordt het hard. Controleer met een satéprikker of het brood gaar is. Wikkel het brood in een schone theedoek totdat het afgekoeld is. Serveer het nog dezelfde dag.