Runderstoof Straffe Hendrik

het recept

Runderstoof Straffe Hendrik

1 kg runderriblappen

2 zoete uien

1 rode paprika

1 courgette

Boter

Bloem

6 stengels bleekselderij

4 winterpenen

5 tenen knoflook

2 flesjes Straffe Hendrik bier (2 x 330 ml)

Kokend heet water

4 gedroogde laurierblaadjes

2 runderbouillontabletten

1 kg krielaardappelen in schil

Bosje peterselie

½ knolselderij

Zout en peper

Snipper 1 ui en snijd de andere ui in halve ringen. Snijd het vlees in blokjes van ca. 2 cm en bestrooi met bloem en peper en zout. Verhit boter in een ruime braadpan, bak het vlees op hoog vuur in 3 min. rondom bruin, neem het uit de pan en houd apart.

Snijd winterpeen in blokjes en bleekselderij in stukjes. Snijd de knoflook fijn. Snij de paprika, de knolselderij en de courgette in stukjes. Hak de peterselie fijn. Verhit de rest van de boter in dezelfde pan en bak de peen, de ui, de knoflook, de paprika, de knolselderij, de courgette en de bleekselderij 4 min. Voeg het vlees, het bier en de laurier toe. Schenk heet water erbij en voeg het bouillontabletten toe. Laat met de deksel op de pan op heel laag vuur 2 1/2 uur stoven. Voeg het laatste half uur de gehakte peterselie toe.

Boen de krieltjes schoon en snijd ze doormidden. Neem de deksel van de pan en voeg de krieltjes toe. Laat nog 30 min. zacht stoven zonder deksel tot de krieltjes gaar zijn.