Runderstoof met pruimen
het recept
Runderstoof met pruimen (4 pers.)
Guiso de carne con ajos y ciruelas
750 gram magere riblappen
Zout/peper
3 eetlepels olijfolie
3 tomaten
10 knoflookteentjes in plakjes
2 grote uien in partjes
1 eetlepel bloem
1 glas droge witte wijn
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel gedroogde tijm
Bladpeterselie
1 kruidnagel
1 laurierblaadje
½ eetlepel suiker
300 gram aardappels in partjes
1 zak pruimen
30 gram koude boter in blokjes
Snij het vlees in dobbelstenen van ca. 1 centimeter en bestrooit deze met zout en peper. Halveer de tomaten, verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees aan blokjes.
Verhit de olie in een pan en braad het vlees aan op een hoog vuur. Bak het rondom bruin onder voortdurend omscheppend.
Voeg de ui en de knoflook toe aan het vlees en bak deze ca. 2 minuten mee. Strooi de bloem erover en schenk de wijn erbij. Voeg de tomaat, de oregano, de tijm, de bladpeterselie, de kruidnagel, de laurier en de suiker toe. Doe de deksel op de pan en laat het geheel ca. 1 uur en 45 minuten stoven. Indien nodig, voeg wat water toe.
Doe daarna de aardappels erbij en laat deze in ca. 15 minuten gaar worden. Voeg dan de pruimen toe en laat ze goed doorwarmen. Voeg beetje bij beetje de boter toe.