Runderstoof met bockbier
het recept
Runderstoof met bockbier (4 pers.)
500 gram runderriblappen (Blonde D'Aquitaine), in blokjes gesneden
1 eetlepel bloem
1 witte ui in blokjes
2 eetlepels tomatenpuree
1 eetlepels mosterd
2 laurierblaadjes
4 kruidnagels
330 milliliter bockbier (Brand, dubbel-bock)
200 milliliter runderbouillon (blokje)
80 gram ontbijtkoek
500 gram winterpeen in reepjes
200 gram gedroogde pruimen en abrikozen kleingesneden
Peper en zout
Snij het vlees aan blokjes en bestrooi het met de bloem. Doe de boter of olie in een pan en bak het vlees mooi bruin. Voeg dan de uien toe en bak deze nog een paar minuten mee.
Dan mag de tomatenpuree, de laurier. de kruidnagels, de mosterd, het bockbier en de bouillon erbij. Voeg de ontbijtkoek toe aan het geheel. Voeg zoveel bouillon toe dat het vlees net onder staat. Laat het vlees op een laag vuur ongeveer 3 uur stoven. Af en toe moet het wél even doorgeroerd worden. Wanneer het vlees boven het vocht uitkomt, voeg dan nog wat bouillon toe.
Na circa 3 uur mogen de winterpeen. de pruimen en de abrikozen erbij en laat deze nog circa een half uurtje mee trekken. Wanneer je het vlees gemakkelijk met een vork uit elkaar kunt trekken dan is de stoofpot gereed. Proef even of er nog wat peper en zout bij moet. En daarna is de stoof gereed om te serveren!