Runderstoof uit de Dutch Oven
het recept
Kruidige runderstoof uit de Dutch Oven (6 pers.)
1 kilo runderstoofvlees
2 uien
3 teentjes knoflook
3 wortels
2 stengels bleekselderij
300 g aardappels
2 eetlepels tomatenpuree
500 milliliter runderbouillon
250 milliliter rode wijn
2 laurierbladen
1 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel gedroogde rozemarijn
Zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
2 eetlepels bloem
Snijd het rundvlees aan blokjes. Snijd de uien aan grove stukken. Hak de knoflook fijn. Snijd de wortels aan plakjes. Snijd de aardappels in blokjes. Snijd de bleekselderie aan plakjes.
Verhit de Dutch Oven op middelhoog vuur en voeg een scheutje olie toe.
Bestrooi het rundvlees met zout, peper en bloem. Voeg ze toe aan de pan en bak tot ze rondom bruin zijn. Haal het vlees uit de pan en zet apart. In dezelfde pan, voeg uien en knoflook toe. Bak tot de uien glazig zijn, ongeveer 5 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en roer goed door. Laat dit een minuut meebakken.
Voeg de wortels, bleekselderij en aardappels toe aan de pan en roer goed. Doe het vlees terug in de pan. Voeg de rode wijn, runderbouillon, laurierbladen, tijm en rozemarijn toe. Breng op smaak met zout en peper. Sluit de Dutch Oven en laat het geheel op laag vuur sudderen, af en toe roerend, gedurende ongeveer 3 uur, of totdat het vlees zacht is.
(of in de oven op ca. 150 graden – 2 uur)
Verwijder de laurierbladen en voeg, indien nodig, peper en/of zout toe.