Ragout van oesterzwam en pancetta

het recept


Pastaschelpen gevuld met oesterzwammenragout (4 pers.)

28 pastaschelpen

300 gram oesterzwammen, in reepjes

0,5 rode puntpaprika, in kleine blokjes

100 gram pancetta, in blokjes of reepjes

1 flinke ui, grof gesnipperd

2 teentjes knoflook, gehakt

100 gram bloem

100 gram boter

1 liter paddenstoelenbouillon

1 eetlepel gerookt paprikapoeder

1 eetlepel gedroogde tijm

1 eetlepel Worcestershire saus

3 crème fraîche

zout en peper

100 gram geraspte kaas

Olie

Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Bak hierin de pancetta zachtjes uit. Voeg de ui, de puntpaprika en de knoflook erbij en bak die even mee. Als de uien glazig zijn doe je de oesterzwammen, de tijm en het gerookte paprikapoeder erbij en bak ze mee tot de paddenstoelen gaar zijn.

Laat de boter in een braadpan smelten zonder ze bruin te laten worden. Voeg in een keer alle bloem toe en roer die er goed doorheen. Het is het handigst om dat met een rubberen spatel te doen. Bak de bloem een minuut of drie om gaar te worden. Dit is echt belangrijk, anders smaakt je gerecht naar meel. Vervolgens schenk je er steeds een scheutje bouillon bij dat je er goed doorheen roert. Je zult zien dat er op die manier een gebonden saus ontstaat. Laat de saus heel even doorkoken. Roer de kookroom door de saus. Schep het oesterzwammenmengsel door de saus. Breng op smaak met de Worcestershire saus, en zout en peper.

Kook de pastaschelpen beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat ze goed uitlekken.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Vet een ovenschaal in en schep hier een laagje saus in. Verdeel de pastaschelpen over de saus. Verdeel de rest van de saus over de pastaschelpen. Bestrooi de saus met de geraspte kaas en nog wat blokjes puntpaprika, gehakte peterselie overheen.

Zet de schaal 20 minuten op een rooster, in het midden van de oven.