Quiche met tonijn en prei
het recept
Quiche met tonijn en prei (4 pers.)
8 plakjes roomboter bladerdeeg
1 prei
2 teentjes knoflook
1 ui
vers gemalen zwarte peper en zout
1 theelepel sambal badjak
1,5 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden + 1 theelepel
2 blikjes tonijn uitgelekt
3 eieren
200 gram crème fraîche
150 gram extra belegen kaas geraspt
citroen rasp van halve citroen nodig
zonnebloemolie
bloem
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snij de prei aan ringen en snipper de ui en de knoflook. Verhit een scheutje olie in een wok of hapjespan en fruit de uien met de knoflook, zwarte peper, zout en de sambal tot de uien glazig zijn. Voeg dan 1,5 el gedroogde Italiaanse kruiden toe en bak deze kort mee. Vervolgens voeg je de prei en tonijn toe en bak dit 3-5 minuten op middelhoog vuur. Haal de pan van het vuur.
Vet een ovenschaal in en leg hier de plakjes bladerdeeg in. Zorg ervoor dat de plakjes bladerdeeg iets over de randen valt. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bestrooi de bodem met een beetje bloem.
Kluts de eieren in een mengkom samen met de crème fraîche, vers gemalen zwarte peper, zout, rasp van een 1/2 citroen en een theelepel gedroogde Italiaanse kruiden.
Schep vervolgens de prei-tonijn vulling op de bodem van het bladerdeeg en giet het ei-crème fraîche mengsel eroverheen. Vouw de randen over de taart en smeer de randen in met een beetje geklutst ei of koffiemelk. Bestrooi met de geraspte kaas en strooi eventueel wat pul biber (chilivlokken) eroverheen. Bak de hartige taart in 25 minuten goudbruin en gaar.