Quiche met prei en forel
het recept
Quiche met prei en forel (4-6 pers.)
7 kleine, dunne preien (of 3 flinke)
6 eieren
10 plakjes roomboterbladerdeeg
1 sjalotje
1 bosje lente-ui
2 teentjes knoflook
300 gram crème fraîche
375 gram gerookte forel
peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak de preien grondig schoon en snijd ze in dunne, halve ringetjes. Snipper het sjalotje en de knoflookteentjes. Snij de lente-ui aan stukken van 5 cm en nog een in de lengte door het midden.
Verhit een scheutje olie of een klontje boter in een koekenpan en fruit hier eerst het sjalotje en de knoflook. Voeg hierna de preireepjes toe en bak deze gedurende 5 minuten mee. Breng op smaak met zout en peper.
Laat het bladerdeeg een beetje ontdooien en bekleed er een springvorm (26 cm) mee. Prik gaatjes in de bodem. Zet de springvorm tot gebruik in de koelkast.
Klop de eieren los met de crème fraîche.
Breek de gerookte forel in stukjes en leg dit op de bodem van de springvorm. Verdeel hierover de lente-ui en dek dit af met de prei. Giet nu het crème fraiche mengsel er over heen. Vouw de randen van het deeg over het mengsel. Het midden van de quiche blijft open, alleen over de randen zit deeg.
Bak de preiquiche in ongeveer veertig minuten goudbruin en gaar.