Quiche Lorraine

het recept

Ingrediënten


1 pakje filodeeg (8 plakjes)

2 rode uien

2-3 sjalotjes

250 gr gerookte spekjes

75 gr gruyère, geraspt

4 eieren

200 gr crème fraîche

zout en peper

nootmuskaat

boter, om in te vetten

50 gr gruyère, geraspt, voor de afwerking


Verwarm de oven voor op 180 graden.

Laat de boter smelten en vet hiermee een springvorm (ca. 28 cm. doorsnee) in. Bekleed de springvorm. Laat het deeg over de randen van de vorm hangen.

Snipper voor de vulling de sjalotjes en de rode ui, bak deze samen met de gerookte spekjes zo'n 5 tot 10 minuten. Laat het mengsel iets uitlekken, meng er 75 gram geraspte gruyère door en verdeel het over de deegbodem.

Klop de eieren los en meng er de crème fraîche door. Breng het eimengsel op smaak met zout (niet teveel, de spekjes en kaas zijn ook al zout), peper en een snufje nootmuskaat. Giet het in de vorm. Rol de randen van het filodeeg op en vouw het iets over het eimengsel. Laat het grootste deel van het eimengsel onbedekt. Bestrooi het eimengsel met de overige geraspte gruyère

Bak de quiche in 35 minuten gaar en bruin, serveer hem (lauw)warm of afgekoeld.