Pruimen vlaai
het recept
Pruimen vlaai
Bodem
300 gram bloem
snufje zout
30 gram verse gist
25 gram boter
3 eetlepels olijfolie
1,5 deciliter melk
3 eetlepels (basterd)suiker
1 eidooier
Paneermeel
Pruimenvulling
350 gram gedroogde zwarte pruimen en suiker naar smaak OF
500 gram zwarte pruimenmoes
Vlaaibodem van gistdeeg maken
- Maak de melk lauw (niet heet!) en los de gist erin op
- Doe het zout onderin een grote kom en zeef de bloem erboven
- Maak een kuiltje in de bloem en voeg boter, suiker, olie en eidooier erbij
- Schenk het gist/melk-mengsel erbij
- Kneed het geheel tot een glad, soepel en luchtig deeg met de hand of met behulp van een keukenmachine / mixer met deeghaken
- Kneed het deeg dan nog even goed door met de hand op een met bloem bestoven werkblad. Plakt het erg aan de handen, voeg dan nog wat bloem toe. Is het te stijf, giet er dan een scheutje melk bij
- Zet het deeg ongeveer een half uur op een warme plaats om te rijzen, afgedekt met een vochtige doek
Pruimenvulling bereiden (bij gebruik gedroogde pruimen)
- Week de zwarte pruimen 24 uur in lauw water
- Verwarm ze in het weekwater tot ze zacht zijn
- Maak met de mixer een puree van de pruimen met zo min mogelijk water
- Breng het naar wens op smaak met suiker
Vorm vullen
- Kneed het deeg na het rijzen opnieuw door
- Neem twee derde deel van het deeg en rol het uit tot een ronde lap waarmee de hele vlaaibodem bedekt kan worden (ongeveer 32 centimeter)
- Bekleed de ingevette vorm met het deeg. Verwijder het deeg dat over de bodem uitsteekt door er met de deegroller overheen te rollen
- Prik het deeg hier en daar in met een vork en strooi er een dun laagje paneermeel overheen
- Verdeel de zwarte pruimenvulling over het deeg
- Rol de rest van het deeg uit tot een ronde lap zo groot als de vlaaivorm
- Maak de rand van het deeg
vochtig, breng het ruitjespatroon over op de vlaai en druk de randen goed aan. Snijd reepjes van de uitgerolde lap en maak
zelf een raster.
- Bevochtig de bovenkant van de vlaai met een beetje water en bestrooi de vlaai naar wens met grove suiker
Pruimenvlaai bakken
- Bak de pruimenvlaai in het midden van een voorverwarmde oven
- Ovenstand: Hetelucht 180°
- Baktijd: 25 minuten
- Zet een schaaltje water in de oven om te voorkomen dat de korst uitdroogt
- Kijk na 20 minuten en draai de vlaai als de ene kant bruiner is dan de andere
- De vlaai is gaar als de vulling en het deeg bruin zijn en het deeg loslaat van de vorm
- Haal de vlaai direct uit de oven en uit de vorm en laat afkoelen op een rooster