Perzische rijst
het recept
Perzische rijst (4 pers.)
2 buisjes saffraan (à 0,05 g)
250 g basmatirijst
1 Ui
1 Citroen
50 g Roomboter
1 tl Venkelzaad
1 tl Korianderzaad
1 Kaneelstokje
60 g Gedroogde abrikozen
60 g gedroogde cranberry's
1 bakje granaatappelpitjes
Week de saffraan in 500 ml heet water. Spoel de rijst af in een vergiet of zeef en laat uitlekken.
Snipper de ui. Boen de citroen schoon. Schil de citroen met een dunschiller en snijd de schil in zo dun mogelijke reepjes.
Smelt de boter in een braadpan op laag vuur en fruit de ui, het venkelzaad en korianderzaad 5 min. Voeg de rijst toe en bak 2 min. Zet het vuur hoog en voeg het saffraanwater, kaneelstokje en de citroenschil toe.
Breng aan de kook, zet het vuur laag en doe het deksel op de pan. Laat ca. 10 min. garen. Snijd intussen de abrikozen in reepjes.
Zet het vuur uit, voeg de abrikozen en cranberry's toe en laat 10 min. staan. Pers de helft van de citroen uit en roer het sap door de rijst.
Garneer de rijst met de granaatappelpitjes.