Olijvenbroodjes

het recept

Olijvenbroodjes


Ingrediënten (voor circa 4 bolletjes 37,8 kh)

3 grote of 4 kleine eieren (0,4 kh)

150 gram amandelmeel (16,4 kh)

40 gram pompoenpitten (4,4 kh)

40 gram zonnebloempitten (5,4 kh)

40 gram roomboter (0,0 kh)

60 ml handwarm water

40 gram olijven (2,4 kh)

5 gram gedroogde oregano (2,5 kh)

Zakje gist (7 gram) (1,3 kh)

1 tl suiker (5 kh)

Flinke snuf zout (0 kh)

1 steekring (Ø 7,5 cm)


Maal de pompoenpitten en de zonnebloempitten fijn in een keukenmachine of blender.

Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn (dit voorkomt dat je brood naar ei gaat smaken). Doe ze eventueel een paar minuten in een kom met warm water. Kluts ze vervolgens in een apart schaaltje even door elkaar.

Smelt de roomboter in een pannetje of in de magnetron.

Meng de droge ingrediënten (amandelmeel, gemalen pompoenpitten en zonnebloempitten, zout, suiker en gist ) alvast.

Doe de ingrediënten in het bakblik in onderstaande volgorde:

Water op de bodem (zorg dat het lauw/handwarm is, maar niet heet)

Voeg vervolgens de droge ingrediënten toe

Giet de gesmolten boter en geklutste eieren langs de rand

Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal het deeg uit de broodbakmachine wanneer het gereed is. Leg bakpapier op het rooster van de oven en leg er een steekring op. Schep met een lepel het deeg in de steekring (2 eetlepels deeg per ring voor 4 bolletjes) Bak vervolgens de bolletjes in circa 20 minuten af in de oven totdat ze mooi bruin zijn. De broodjes blijven wat platter dan met normaal deeg, ze krijgen het model van een kokosmakroon. Om wat meer vorm of hogere broodjes te krijgen kun je het deeg in mini-bakblikjes doen. Per broodjes is het aantal koolhydraten 9,5 (2 eetlepels deeg). Een broodje weegt dan circa 85 gram. De broodjes zijn erg voedzaam, 1,5 broodje per maaltijd is al genoeg (13,3 kh). Dit wil zeggen wanneer je de broodjes ca. 60 gram per stuk maakt dan heb je aan 2 broodjes genoeg per maaltijd (ca. 1,5 eetlepel deeg per broodje, 6,7 kh per broodje)