Moussaka
het recept
Moussaka (6 pers.)
Ingrediënten
6 personen
750 g aardappelen
2 tenen knoflook
2 ui
8 el traditionele olijfolie
600 g rundergehakt
3 tl gedroogde oregano
600 g tomatenblokjes (blik)
2 aubergines
45 g ongezouten roomboter
3 el tarwebloem
600 ml halfvolle melk
350 g geraspte oude Goudse kaas 48+
Schil de aardappelen en snijd ze in plakken. Kook ze 10 min. in water met wat zout en giet af. Fruit ondertussen de ui 4 min. in wat olie in een koekenpan. Bak de knoflook 1 min. mee.
Voeg het gehakt en oregano toe en bak het gehakt in 5 min. goudbruin. Voeg de tomaat toe en laat 15 min. garen. Breng op smaak met peper en zout.
Zet de oven aan op grillstand. Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken en bestrijk deze dun met de olie. Bestrooi met peper en zout. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en gril ze ca. 6 min.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Smelt de boter in een steelpan, voeg de bloem toe en roer met een houten lepel tot de roux bruin wordt. Schenk in delen de melk erbij en breng al roerend aan de kook. Laat ca. 15 min. op laag vuur indikken tot een gladde saus.
Schep het gehakt in de ovenschaal. Bedek met de aubergine en aardappel. Schenk de bechamel erover en bestrooi met de kaas. Bak de moussaka in het midden van de oven in 20 min. goudbruin.