Mediterraanse stamppot
het recept
Mediterrane stamppot (6 pers.)
1,5 kg kruimige aardappelen
2 rode uien
4 tenen knoflook
2 courgettes
3 tomaten
1 rode paprika
200 ml gezeefde tomaten (passata di pomodoro)
100 ml traditionele olijfolie
1 groentebouillon blokje
Doe het bouillonblokje in een pan met water en breng het aan de kook. Borstel de aardappelen goed schoon onder de kraan en snijd de grote exemplaren doormidden. Doe in de pan met kokend water en kook ze op matig vuur in 20 min. gaar.
Snipper ondertussen de uien en snijd de tenen knoflook fijn. Snijd de courgettes en de paprika in blokjes van 1 cm. Snij de tomaten in 4 parten en haal het vruchtvlees en pitten er uit. Snij de parten in kleine stukken. Fruit de ui en knoflook 3 min. in 30 ml olie in een hapjespan. Voeg de courgettes, de tomaten en paprika toe. Bak 3 min. en voeg pastasaus toe. Breng alles aan de kook en laat 5 min. op laag vuur stoven.
Giet de aardappelen af en stamp ze in de schil met 70 ml olie tot een grove puree. Roer de groenten erdoorheen en breng op smaak met peper en eventueel zout. Lekker met rookworst of verse worst, jus is niet nodig