Madeira saus

het recept


Madeira saus (4 pers.)

1 middelgrote ui

1 wortel

100 gram champignons

1 takje verse tijm

2 takjes verse platte peterselie

80 gram ongezouten roomboter

2 eetlepels tomatenpuree

3 eetlepels patentbloem

130 milliliter madeira wijn

700 milliliter heet water

1½ runderbouillontablet

2 laurierbladen

Snipper de ui. Schil en snijd de wortel in kleine blokjes. Snijd de champignons in achten. Ris de blaadjes tijm van de takjes en snijd de peterselie grof. Verhit ¾ van de boter in een grote koekenpan en bak de ui, wortel en champignons 5 min. omscheppend op middelhoog vuur. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 min. mee. Voeg de bloem toe, roer goed en bak 3 min. mee.

Voeg al roerend 100 ml madeira (per 4 personen), het hete water en de bouillontablet toe. Voeg de blaadjes tijm, peterselie en de laurier toe. Breng aan de kook en laat 25 min. op laag vuur zacht koken. Schep af en toe het vet eraf met een schuimspaan en roer regelmatig.

Giet de saus door een fijne zeef. Breng de saus opnieuw aan de kook en laat 15 min. koken. Voeg de rest van de madeira toe en laat nog ca. 5 min. koken. Zet het vuur uit. Klop vlak voor het serveren de rest van de boter door de saus met een garde.

Je kunt de saus 2 dagen van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast.