Mac and cheese
het recept
Mac and Cheese (4 pers.)
400 gr macaroni (of andere pasta)
(Ik heb 400 gram koolhydraat arme tagliatelle gebruikt)
50 gr boter
50 gr bloem
250 gram champignons
1 witte ui
1 gele paprika
2 rode pepers
1 prei
3 bosuitjes
3 teentjes knoflook
150 gram ham reepjes
500 gr melk
150 gr cheddar
1 tl mosterd
nootmuskaat
paneermeel
zwarte peper
zout
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kook alvast de pasta zodat deze gaar is. (de koolhydraat arme pasta hoeft alleen maar afgespoeld te worden en moet een poosje in een zeef uitlekken)
Snij de champignons aan plakjes, snij de paprika aan kleine stukjes. Snipper de rode pepers en snij de prei aan halve ringen. Snipper de ui en de knoflook en snij de bosui aan stukjes van ca. 0,5 centimeter.
Doe boter in een braadpan en bak hierin de ui, knoflook en rode peper totdat de ui glazig begint te worden. Voeg de champignons toe en bakt deze mee totdat ze beetgaar zijn. Voeg achtereenvolgens de paprika, prei, bosuitjes en ham reepjes toe en laat het geheel op een laag vuur nog even stoven. Schep het geheel uit de pan met een schuimspaan zodat er niet te veel vocht mee komt en zet dit even weg in een schaal.
Maak nu de roux. Smelt de boter in een pan maar laat het niet bruin worden. Voeg de bloem toe, roer het goed door en bak het even mee totdat het geheel begint te verkleuren. Giet daarna, scheutje voor scheutje, de melk er bij terwijl je continue blijft roeren met de garde. Blijf dit doen totdat de roux een mooie gladde saus wordt.
Maak vervolgens de roux op smaak. Als eerste met de cheddar, voeg deze toe en roer net zo lang totdat de kaas is opgelost in de saus. Voeg daarna de mosterd en nootmuskaat toe en maak het af met de peper en het zout.
Meng het gestoofde groenten-/ham mengsel door de roux en schenkt het geheel in een ovenschaal. Bestrooi met een laagje paneermeel en zet de schaal circa 20 minuten in de oven totdat de paneermeel goudbruin verkleurt. Haal de schaal uit de oven en bestrooi en voor het serveren nog even met wat verse bieslook.