Lasagna Bolognese (kh-arm)

het recept


Lasagna Bolognese (koolhydraat-arm) (4 pers.)

20 gram ongezouten roomboter

2 eetlepels olijfolie, extra vierge

1 grote ui, gesnipperd

4 teentjes knoflook, gesnipperd

1 winterwortel, brunoise gesneden

2 stengels bleekselderij, aan kleine plakjes gesneden

2 laurierblaadjes

250 gram spekreepjes

500 gram rundergehakt

240 gram gepelde tomaten uit blik, aan kleine blokjes gesneden

125 milliliter gevogelte-fond

100 milliliter rode wijn

75 milliliter slagroom

3 courgettes, in lange plakken gesneden

Bechamelsaus

100 gram geraspte Gran Pardano kaas

Peper en zout

Olijfolie

Gedroogde oregano

Doe de boter, samen met de olijfolie in een pan en verhit het geheel. Doe eerst de ui en de knoflook erbij en fruit deze totdat de ui glazig wordt. Doe dan de wortel de selderij en het laurierblaadje erbij en laat het geheel nog zo'n 15 minuten doorfruiten. Denk er aan om alles een paar keer om te scheppen.

Zet het vuur nu hoog en doe het spek erbij. Bak het spek op hoog vuur zo'n 5 minuten mee. Doe daarna het gehakt erbij en bak het gehakt totdat het mooi bruin is. Voeg, indien nodig, wat zout en peper toe.

Doe nu de tomaten, de gevogelte-fond en de wijn toe. Breng het geheel aan de kook. Draai daarna het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat het geheel zo'n 2 tot 3 uur sudderen. Controleer af toe of er nog genoeg vocht op het vlees zit, vul anders aan met wat water. Voeg ca. een half uur voor het eind de slagroom toe. Proef de saus en maak de saus eventueel nog verder op smaak.

Snij de courgettes in de lengte in plakken van ongeveer 0,5 cm. Pak een schaal en besprenkel deze met olijfolie. Leg er een laag courgettes in. Bestrooi de courgettes met peper, zout en oregano. Besprenkel weer met olijfolie, Herhaal dit totdat alle courgette-repen besprenkeld zijn. Laat de courgettes minimaal 15 minuten marineren.

Doe een dun laagje saus op de bodem van een ingevette ovenschaal. Strooi er een beetje kaas overheen. Leg daarover heen een aantal plakken courgette en herhaal deze opbouw totdat de saus, kaas en plakken courgette op zijn. Giet een flinke laag bechamel er over heen en werk af met de rest van de kaas.

Zet de schaal ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven (200 graden)