Knoflook bouillon
het recept
Knoflookbouillon
6 teentjes knoflook
1 sjalotje
2 eetlepels olijfolie
2 lente uitjes
1 envelopje saffraan
2 eetlepels amandelschaafsel (zakje)
1 Soepkip
3 Witte uien
3 Stengels bleekselderij
2 Winterpenen
2 Preistengels
4 Knoflooktenen
1 Lepel tomatenpuree
2 Kruidnagels
3 Laurierblaadjes
Takje verse tijm (mag ook gedroogd)
Takje verse rozemarijn (mag ook gedroogd)
Takje lavas (maggiplant) of selderij
Paar stukjes foelie
8 Gekneusde peperkorrels
(Zee)zout
2,5 Liter water
Olijfolie
De kippenbouillon:
Snij de uien, bleekselderij, prei en winterpenen in grove stukken, was de bleekselderij en prei goed zodat al het zand weg is. Plet de knoflook in de schil en stoof deze met de groenten enkele minuten (af en toe omscheppen) in een grote soeppan met een scheutje olijfolie tot ze glazig zijn. Nu kan het water en de soepkip toegevoegd worden, eventueel kan de soepkip gehalveerd worden of in stukken gehakt worden. Voeg ook nu ook tomatenpuree, tijm, maggiplant, rozemarijn, foelie en peperkorrels toe en breng het geheel tot net onder het kookpunt. Laat het geheel 60 - 120 minuten trekken, langer mag ook en bevordert de smaak. Verwijder tijdens het trekken van de kippenbouillon het schuim met een schuimspaan of grote lepel en herhaal dit indien nodig. Schep de kip vervolgens uit de bouillon en zeef de bouillon zodat er enkel een heldere bouillon overblijft. Druk met een lepel de sappen uit de groenten. Voeg naar smaak zout toe en laat hem afkoelen
Snipper de knoflook en het sjalotje. Week intussen de saffraan in een eetlepel water en rooster de amandelen in een droge koekenpan goudbruin. Snij de lente uitjes aan ringetjes. Snij de verse peterselie fijn
Fruit de knoflook en sjalot op laag vuur in olie in een pan. Laat het afkoelen en voeg daarna de lente uitjes, peterselie en amandelen toe en zet het apart.
Verwarm de bouillon en voeg de saffraan toe en laat zachtjes afgedekt 10 minuten koken. Breng de soep op smaak met (versgemalen) peper. Doe de bouillon in een kan. Verdeel het knoflookmengsel over de borden en serveer deze. Giet de bouillon aan tafel op de borden en garneer de bouillon nog met extra geroosterde amandelen en peterselie.