(Kippen)bouillon
het recept
(Kippen)bouillon (ca. 5 liter)
5¼ liter kraanwater
1,25 kg kip of 1 kg soepvlees (niet bij groentebouillon)
350 g winterpeen
350 g preien
2 uien
5 tenen knoflook
1 struik bleekselderij
½ tl gemalen kruidnagel
½ tl gedroogde nootmuskaat
1¾ zakje verse peterselie
3½ gedroogde laurierblaadjes
Leg de kip in een pan met het water. Breng aan de kook.
Snijd ondertussen de winterpeen en prei in stukken. Snijd de bleekselderij in stukken en de ui in parten. Schep met een schuimspaan het eventuele schuim van de bouillon.
Voeg de prei, wortel, bleekselderij, ui, peterselie, laurier, nootmuskaat en kruidnagel toe. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat de soep zonder deksel op laag vuur tegen de kook aan 3 uur trekken. Schep af en toe het eventuele schuim van de bouillon
Zeef de bouillon en breng op smaak met peper en eventueel zout.