Kip ragout
het recept
Kipragout (8 pers.)
600 gram kipfilet
4 kippenbouillontabletten
2,5 liter water
800 gram kastanjechampignons
110 gram ongezouten roomboter
60 gram tarwebloem
250 milliliter verse slagroom
Doe de kipfilet en bouillonblokjes met het water in een grote (soep)pan, breng op hoog vuur aan de kook en laat op laag vuur 1 uur zachtjes koken. Neem de poten uit de pan en bewaar de bouillon.
Snijd ondertussen de champignons in plakjes. Verhit de helft van de boter in een grote koekenpan en bak de champignons met peper en eventueel zout 15 min. op hoog vuur tot het vocht verdampt is en de champignons goudbruin zijn. Schep regelmatig om.
Verwijder het vel van de kippenpoten. Pluk met 2 vorken het vlees van de botten en snijd in stukjes. Verhit de rest van de boter in een pan en voeg al roerend de bloem toe (roux) en laat op laag vuur in 5 min. gaar worden. Roer regelmatig.
Meng 1 liter van de bouillon (per 8 personen) met de slagroom en voeg dit al roerend, beetje voor beetje toe aan de roux (je hebt niet alles nodig) totdat de roux een mooie dikte krijgt. Pas op dat het niet te dun wordt! Het moet een beetje crèmig dik blijven. Voeg de kip en champignons toe en breng op smaak met peper en zout. Wanneer de saus te dik is, voeg dan nog een beetje bouillon toe.