Japanse balletjes in saus
het recept
Japanse
balletjes met saus (ca. 20 stuks)
Voor de gehaktballetjes:
500 gram kipfilet
½ losgeklopt ei
2 el teriyaki saus
3 el sojasaus
1 el sesamolie
2 el maïzena
3 el paneermeel
2 tl citroengras
2 tl gemberpoeder
1 blokje verse gember
½ teentje knoflook
peper en zout
Voor de saus:
100 gram sojasaus
125 gram droge sherry
75 gram mirin
2 el oestersaus
1 blokje verse gember
½ teentje knoflook
½ limoen
2 el maïzena
.
Snij de kipfilet aan stukjes en hak het daarna fijn tot een gehakt. Breng op smaak met wat peper en zout én de citroengras en gemberpoeder. Maak het gehakt aan met ½ opgeklopt ei, 2 eetlepels teriyaki saus, 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel sesamolie, 2 eetlepels maïzena en 3 eetlepels paneermeel. Rasp er ook een beetje verse gember en verse knoflook doorheen. Roer dit goed door. Zet het vervolgens voor ongeveer 2 uur weg in de koelkast.
Doe voor de saus de volgende ingrediënten in een koekenpan: 100 gram sojasaus, 100 gram water, 125 gram droge sherry, 75 gram mirin, 2 eetlepels oestersaus, wat versgeraspte gember en knoflook en het sap van een halve limoen. Verhit dit een beetje op heel laag vuur. Voeg wat water met maïzena toe om de saus goed te laten binden. Roer dit goed door en laat het niet te lang koken.
Maak kleine balletjes van het gehaktmengsel. Zet een pan op het vuur met een scheutje olijfolie en bak hierin de gehaktballetjes goudbruin. Als de gehaktballetjes goudbruin zijn, schep ze dan in het pannetje met saus. Laat dit ongeveer 10 minuten lang op laag vuur garen met een deksel op de pan. Je kunt ze ook een paar minuten in de oven zetten op 200 graden.
(inspired by Cheflix - Jacob Jan Boerma)