Italiaanse salade
het recept
Italiaanse salade
Een Italiaanse salade hoort: "En julienne" gesneden te zijn. Dit betekent in reepjes van gelijke grote.
400 gr schone aardappel
200 gr wortel
300 gr bleekselderij
200 gr augurk
250 gr haricots verts (groene boontjes)
400 gram ham
- Aardappel, wortel, bleekselderij ham en augurk julienne snijden
- De aardappel en de wortel blancheren, deze hebben dezelfde tijd nodig om gaar te worden. (Blancheren - Water in een ruime pan aan de kook brengen, met een beetje zout. De julienne gesneden groente erin, en in ong. 3-6 min beetgaar koken - d.w.z. gaar maar wel de vorm behouden)
- De groene boontjes en bleekselderij schoonmaken en beetgaar koken,
- De ham en de augurk in reepjes snijden en apart houden.
Alle gare producten apart houden, een klassieke Italiaanse salade wordt gemengd, maar de moderne versie wordt opgebouwd in laagjes.
- Kruiden dressing maken:
3 dl zonnebloem olie.
1 dl natuur azijn
15 blaadjes basilicum.
2 takken peterselie
1 teen knoflook
Peper en zout naar smaak.
1/2 ui fijn gesneden
1 theelepel Worcestersaus
1 theelepel mosterd
Bereiding
Geheel in een hoge beker en met de staafmixer fijn maken.
Let op! De dressing mag best sterk van smaak zijn omdat er maar weinig van nodig is. Op alle ingrediënten een beetje dressing en in de koelkast door laten trekken.
In laagjes opbouwen als voorgerecht en afwerken met nog een beetje dressing.