Indonesische stoofschotel met rundvlees
het recept
Indonesische stoofschotel van rundvlees (4 pers.)
500 g riblappen
3 sjalotjes
2 teentjes knoflook
2 rode pepers
25 g macadamianoten
4 el olie
2 tl ketoembar
1 tl djinten (gemalen komijn)
4 el ketjap manis
1 el azijn
1 el bruine basterdsuiker
4 kruidnagels
1 tl nootmuskaat
zout
Snijd het vlees in repen. Pel de sjalotjes en knoflook en snipper deze. Halveer de rode peper, verwijder de zaadlijsten en snij deze in stukjes. Maal de noten fijn in de keukenmachine of hak ze fijn met een mes. Verhit de olie in een pan en bak hierin het vlees rondom bruin. Schep het vlees uit de pan en zet het apart op een bord. Bak in het bakvet de ui, de knoflook en de pepers ca. 2 minuten zachtjes. Voeg de ketoembar, de djinten en de noten toe en bak deze kort mee. Doe het vlees terug in de pan. Voeg de ketjap, de azijn, de suiker, de kruidnagels, de nootmuskaat, het zout en 2 dl water toe. Laat het vlees in 1,5 uur zachtjes gaar smoren. Haal de laatste 10 minuten de deksel van pan halen, zodat kookvocht kan verdampen. Breng de stoofpot op smaak met zout en eventueel sambal.