Indonesische sajoer tahoe
het recept
Indonesische sajoer tahoe (4 pers.)
Sajoer Tahoe
1 blok tofu
200 g sperziebonen
150 g taugé
1 rode paprika
1 ui
3 tenen knoflook
½ rode peper
50 g santen (kokosmelk, -pasta of -créme)
1 tl laos
1 tl gemberpoeder
1 el bruine suiker
50 ml azijn
4 el ketjap manis
300 g witte rijst
Snijd de tofu in
plakken en leg ze in een theedoek. Zet er wat zwaars op zodat het meeste vocht
eruit wordt geperst. Snijd de tofu in blokjes en zet een pan op met een flinke
laag olie. Bak de blokjes hierin tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en zet
weg. (doordat je de tofu apart in olie bakt, blijven de blokjes tofu straks in
de saus ook steviger en hebben meer bite).
Maak de sperzieboontjes schoon. Kook de sperzieboontjes nog ongeveer zes minuten en giet het af.
Ga verder met de sajoer. Snijd de ui en knoflook en fruit dit aan in een pan met een laagje olie. Voeg de laos, rode peper, en gemberpoeder aan toe aan de uien en knoflook. Bak kort aan.
Doe de santen bij de pan sajoer, voeg hier ook de bruine suiker, ketjap en azijn aan toe. Schep de eerste lading tahoe in de andere pan. Snijd de paprika. Voeg dit toe samen met de boontjes en de andere helft van de gebakken tahoe. Roer goed door en breng op smaak.