Indonesische nasi goreng

het recept 

Indonesische nasi goreng 2022 (6-8 pers.)

500 gram beenham

400 gram rijst

4 grote sjalotten

6 teentjes knoflook

2 preien

2 wortels

2 cm verse gember (djahé)

2 theelepels trassi (garnalenpasta)

1 rode peper

2 theelepels sambal (meer mag ook, ik hou ervan!)

6 eetlepels sojasaus

4 eetlepels ketjap

3 eetlepels vissaus

2 theelepels komijn

2 theelepels kurkuma

1 theelepel laos (galanga-wortel)

1 theelepel ketoembar (gedroogde koriander)

Olijfolie

Lente ui

gebakken uitjes

Schil en snipper de ui. Snij de prei in fijne ringen en was deze even in een vergiet. Schrap de wortel en snij hier fijne reepjes van. Snij de rode peper fijn. Maak de knoflook schoon en schil de gember.

Verwarm wat olie in de koekenpan en fruit hier de ui in aan. Voeg de rode peper toe en pers de knoflook en gember hierbij uit. Bak tot de ui glazig ziet en voeg dan de wortel en prei toe. Bak zo'n 5 minuten. Voeg dan de trassi, sambal, komijn, kurkuma, laos en ketoembar toe. Schep alle smaken goed door elkaar.

Doe de rijst voor de nasi goreng in de pan met groenten, schep goed door en zet het vuur hoog. Voeg de sojasaus, ketjap en vissaus toe. Bak de rijst zo'n 5 minuten mee tot deze goed warm is. Voeg eventueel naar smaak nog wat extra sambal, ketjap of vissaus toe.

Snij de beenham in blokjes. Doe olie in een braadpan en verhit de olie. Voeg de blokjes beenham toe en braad deze gaar in de olie. Voeg de beenham daarna toe aan de pan met de rijst en groenten en verwarm dit voor het serveren.

Serveer de nasi goreng met kroepoek, atjar, verse lente ui, gebakken uitjes en een paar plakjes gekookte ham.