Indonesische kip

het recept


Indonesische kip (4 pers.)

750 gram kipfilet

5 teentjes knoflook

4 centimeter verse gember

2 rode uien

1 theelepel nootmuskaat

2 theelepels sambal badjak

1 theelepel sambal oelek

2 trostomaten

6 eetlepels ketjap manis

1 eetlepel rijstazijn

2 eetlepels bruine suiker

1 eetlepel bloem

300 milliliter heet water

1 kip bouillonblokje

1 theelepel citroengras

zwarte peper

zout

olijfolie

Snij de kip aan grove stukken en bestrooi het met peper en zout, strooi de bloem er over heen. Laat dit even intrekken. Snipper de knoflook en de gember. Snij de rode ui aan halve ringen. Snij de tomaten aan kleine stukjes.

Doe 300 milliliter water in een pan, samen met het bouillonblokje. Kook dit een paar minuten totdat het blokje opgelost is.

Doe wat olie in de braadpan. Braad de kip aan totdat deze mooi bruin is. Zet de kip apart op een schaaltje.

Fruit in het bakvet van de kip de uien en de knoflook, zo'n 5 minuten. Doe daarna de stukjes tomaat, de gember, de sambal, de nootmuskaat en de bruine suiker erbij en bak het geheel nog weer even zo'n 5 minuten zodat de kruiden hun werk kunnen doen.

Voeg dan de ketjap manis, de rijstazijn en de bouillon toe en breng geheel zachtjes aan de kook en laat het een paar minuten pruttelen. Leg de kip erbij en strooi het citroengras er overheen. Laat het geheel nu met een half gesloten deksel zachtjes stoven, zo'n 25 minuten. Haal daarna de deksel er af en laat het geheel nog zo'n 30 minuten napruttelen (mag ook langer).