Hartige scones met tomaat en tijm

het recept


Hartige scones met tomaat en tijm (20 stuks)

125 g ongezouten roomboter

75 g Cheddar Tophat 48+

50 g semi-gedroogde tomaten

1 takje verse tijm

450 g zelfrijzend bakmeel

2 tl bakpoeder

1 mespunt zout

150 ml karnemelk

Verwarm de oven voor op 220 °C.

Snijd de koude boter in blokjes. Rasp de cheddar en snijd de tomaten in dunne reepjes. Ris de blaadjes van het takje tijm.

Meng het bakmeel, de bakpoeder en zout in een kom. Voeg de boter toe en wrijf met je vingertoppen door het mengsel tot er grove deegkorrels ontstaan. Meng de cheddar, tomaat en de tijm door het mengsel. Voeg de karnemelk toe en kneed kort tot een samenhangend deeg. Voeg eventueel nog een extra eetlepel karnemelk toe als het deeg nog iets te droog is.

Bestuif het aanrecht met wat bakmeel. Rol het deeg met de deegroller uit tot een lap van 1 cm dik. Steek er met behulp van het uitsteekvormpje (7 cm) of glas cirkels uit. Vorm van het overgebleven deeg steeds weer een plak van 1 cm en herhaal het uitsteken tot het deeg op is.

Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met de bakkwast met wat karnemelk. Bak in de oven in ca. 12 min. goudbruin en gaar.