Gevulde appelstroopmuffins met kaneelsuiker

het recept

Gevulde appelstroopmuffins met kaneelsuiker (ca. 24 stuks)

Voor de vulling

200 gram roomkaas

50 gram boter

50 gram appelstroop

ca. 50 gram poedersuiker of naar smaak

Voor de cakes

200 gram bloem

1 theel. bakpoeder

½ theel. baking soda

½ theel. zout

1 theel. kaneel

1 theel. gemberpoeder

½ theel. nootmuskaat

125 gram bruine basterdsuiker

100 gram boter, op kamertemperatuur

1 ei

75 gram appelstroop

Voor de kaneelsuikerlaag

2 eetl. boter, gesmolten

½ theel. kaneel

50 gram (fijne) kristalsuiker


Verwarm de oven voor op 170 graden.

1. Klop een crème met een handmixer van de ingrediënten uit het lijstje voor de vulling.

Schep de crème in een spuit(zak) maar gewoon in een kom kan ook, en bewaar die tot gebruik in de koelkast.

2. Meng de bloem met het bakpoeder, baking soda, zout en specerijen en zet opzij. Klop de basterdsuiker met de roomboter heel romig en luchtig met de mixer. Klop het ei erdoor en daarna, als het ei helemaal is opgenomen, de appelstroop. Spatel het bloemmengsel door het beslag en verdun met 3 eetlepels water, zodat het net iets smeuïger wordt.

3. Pak een siliconen mini-muffinvorm (24 stuks) en vul de vormpjes voor de helft met het beslag. Druk de vulling met een vochtige theelepel aan zodat de vorm goed opgevuld is. Bak de muffins in ongeveer 15 minuten gaar, controleer dit met een satéprikker. De bovenkant van de muffin moet een beetje aangegaard zijn. (niet te donker maar wel lekker bruin, dan is het wat krokanter). Laat ze op een rooster helemaal afkoelen.

4. Snij de muffin in tweeën (horizontaal). Spuit op de platte kant van de ene helft van de cakes de vulling, u kunt het ook met een mes dik opsmeren. Druk een andere cakehelft op de andere kant. Bestrijk met gesmolten boter. Meng de kaneel met de suiker en rol de gevulde cakes erdoor.

(gebaseerd op het recept van Yvette van Boven, De Volkskrant dd. 17-12-2020. De truc met het beslag en de lepels lukt niet zo. Vandaar mijn toevlucht tot de muffinvorm. Voordeel is dat ze wat kleiner uitvallen, ze zijn behoorlijk machtig door alle ingrediënten. Maar wel erg lekker!!!)