Gepocheerde kabeljauw met citroen
Ingrediënten
1 citroen (schoongeboend)
1 kleine prei (in ringen)
1 flesje droge witte wijn (0.25 liter)
1 tl zwarte peperkorrels
½ bakje basilicum ((a 15 g), alleen de blaadjes)
4 el olijfolie extra vierge
25 g boter
1 schaal kabeljauwhaasjes (ca. 250 g)
Verwarm de oven voor op 50 °C.
Snijd de citroen in zo dun mogelijke plakken. Doe met de prei in een ruime pan. Voeg de wijn, 1/2 liter water, de peperkorrels, de helft van het basilicum, 2 el olie, de boter en flink wat zout toe. Breng tegen de kook aan.
Zet ondertussen 4 borden in de oven om op te warmen (dan blijft het gerecht langer warm).
Snijd de vis in 4 stukken en leg voorzichtig in het vocht. Pocheer in ca. 6 min. gaar.
Neem de borden uit de oven. Schep met een schuimspaan voorzichtig (maar wel snel, anders wordt de vis te gaar) wat prei, een schijfje citroen en een stuk vis op elk bord. Laat het meegekookte basilicum in de pan. Breng de vis op smaak met peper en zout. Besprenkel met 1 el kookvocht en de rest van de olie. Leg nog een schijfje citroen en een blaadje basilicum op de vis. Serveer direct.