Engelse fruitcake
het recept
Engelse fruitcake (ca. 20 plakken)
175 gram gedroogde cranberry's
175 gram blanke rozijnen
150 gram donkere rozijnen
125 gram krenten
75 ml cognac
100 gram blanke amandelen
200 gram boter op kamertemperatuur
200 gram donkere basterdsuiker
¼ tl zout
125 gram sinaasappel marmelade
4 eieren op kamertemperatuur
250 gram bloem
1,5 tl bakpoeder
1 el speculaaskruiden
100 gram amandelmeel
Meng alle gedroogde vruchten samen met de cognac en laat deze afgedekt een uur wellen.
Doe de amandelen in een kom en giet daar kokend water op. Laat ze 5 minuten staan. Giet de amandelen vervolgens af en dep ze droog. Hak de amandelen grof.
Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de bakvorm in of bekleed deze met bakpapier.
Doe de boter, basterdsuiker en het zout in een kom en mix het tot een romig geheel. Mix de marmelade erdoor en klop één voor één de eieren er door. Spatel de bloem, het bakpoeder, de speculaaskruiden en het amandelmeel erdoor. Voeg als laatste de gewelde vruchten en de gehakte amandelen toe en meng deze door het beslag. Schep het beslag in de bakvorm en bak het in ca. 70 minuten gaar. Test de gaarheid van de cake door er met een satéprikker in te steken. Blijft er nog deeg aan zitten dan is de cake nog niet gaar.
Laat de cake na het bakken nog 5 minuten in de vorm staan. Bestrooi de cake met poedersuiker en snijd deze aan stukken.