Engelse fruitcake

het recept

Engelse fruitcake (ca. 20 plakken)

175 gram gedroogde cranberry's

175 gram blanke rozijnen

150 gram donkere rozijnen

125 gram krenten

75 ml cognac

100 gram blanke amandelen

200 gram boter op kamertemperatuur

200 gram donkere basterdsuiker

¼ tl zout

125 gram sinaasappel marmelade

4 eieren op kamertemperatuur

250 gram bloem

1,5 tl bakpoeder

1 el speculaaskruiden

100 gram amandelmeel


Meng alle gedroogde vruchten samen met de cognac en laat deze afgedekt een uur wellen.

Doe de amandelen in een kom en giet daar kokend water op. Laat ze 5 minuten staan. Giet de amandelen vervolgens af en dep ze droog. Hak de amandelen grof.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de bakvorm in of bekleed deze met bakpapier.

Doe de boter, basterdsuiker en het zout in een kom en mix het tot een romig geheel. Mix de marmelade erdoor en klop één voor één de eieren er door. Spatel de bloem, het bakpoeder, de speculaaskruiden en het amandelmeel erdoor. Voeg als laatste de gewelde vruchten en de gehakte amandelen toe en meng deze door het beslag. Schep het beslag in de bakvorm en bak het in ca. 70 minuten gaar. Test de gaarheid van de cake door er met een satéprikker in te steken. Blijft er nog deeg aan zitten dan is de cake nog niet gaar.

Laat de cake na het bakken nog 5 minuten in de vorm staan. Bestrooi de cake met poedersuiker en snijd deze aan stukken.