Coq au vin blanc
het recept
Coq au vin blanc (4 pers.)
4 kippendijen of kipfilet (ca. 600 g)
zout en peper
2 eetlepels olijfolie extra vierge
1 citroen, in plakjes gesneden
1 eetlepel ongezouten roomboter
3 sjalotjes, in reepjes
250 gram witte champignons, aan blokjes gesneden
1 gele paprika, aan blokjes gesneden
4 teentjes knoflook - fijngehakt
250 ml droge witte wijn
200 ml slagroom
6 laurierblaadjes
2 tl vier seizoenen peperkorrels
½ kippenbouillonblokje
3 takjes rozemarijn
Verwarm de oven voor op 180 graden. Strooi peper en zout op de kippendijen en laat dit even intrekken. Doe de olie in een pan, verwarm dit en braad de kippendijen totdat ze mooi bruin zijn. Doe daarna de plakjes citroen in de pan en leg deze tussen de kip. Braad het geheel daarna nog ongeveer 1 minuut. Hall de kip uit de pan en leg het in een ovenvaste schaal. Verdeel de citroen tussen de kip en giet het bakvet er overheen.
Doe de boter en wat olie in de pan en zet de sjalotjes aan totdat ze glazig zijn. Doe de knoflook erbij en fruit het geheel nog even. Voeg daarna de paprika en champignons toe en bak nog een paar minuten. Blus af met de witte wijn en breng aan de kook. Voeg de andere ingrediënten zoals slagroom, de laurier, de roze peperkorrels, het bouillonblokje en de takjes rozemarijn toe. Laat alles nog circa 2 minuten doorkoken.
Giet de inhoud van de pan over de kip in de ovenvaste schaal. Zet het in de oven en braad de kip zo'n 40 minuten totdat deze gaar is.