Champignon crèmesoep
het recept
Romige champignon-crèmesoep (5 liter)
4500 ml. gevogeltebouillon
150 gram boter
180 gram bloem
400 gram slagroom
1 kg. champignons
50 gram sojaolie
naar behoefte zout en peper
Zet de bouillon warm als je start met een koude roux. Wil je de roux direct verwerken, gebruik dan een koude bouillon. Smelt in een ruime pan de boter en laat licht uitbruisen. Haal de pan van het vuur. Voeg de bloem toe en meng met een spatel tot een roux. Laat de roux op een rustig vuur garen totdat deze licht gaat zweten. Voeg de bouillon in drie delen toe; voeg het eerste deel toe en vermeng dit met de roux tot een gladde massa. Voeg het tweede deel toe en vermeng dit weer tot een gladde massa. Herhaal deze stap nog één keer zodat je de bouillon in drie delen hebt toegevoegd. Kook de soep 5 minuten door tot de bloemsmaak volledig is verdwenen. Maak de soep af met de room en breng op smaak met zout en peper.
Borstel de champignons schoon en snijd in de lengte door vieren. Bak in een hete steelpan de champignons tot goudbruin. Voeg de gebakken champignons toe aan de soep.