Bouef Bourgignon
het recept
Bouef Bourgignon
700 gram riblappen, 250 gram bleekselderie, 300 gram wortelen, 2 grote uien, 5 tenen knoflook, 250 gram witte champignons en 250 gram kastanjechampignons, 200 gram spek, tomatenpuree en laurierbladeren. 300 ml rode wijn, 250 ml water en 2 bouillon blokjes
Bak het spek goed uit totdat het bruin is. Zet de spekjes even apart. Bestuif het vlees met bloem. Doe de (room)boter bij in het spekvet en bak het vlees hierin bruin. Dan zijn de champinons, knoflook en uien aan de beurt. Voeg ze bij het vlees en bak deze ca. 5 minuten mee. Voeg daarna de bleekselderie, spek, wortels en tomatenpuree toe. Bak dit weer 5 minuten mee. Voeg nu de wijn, het water en de laurierbladeren toe. Laat het geheel gedurende 2 tot 3 uur zachtjes doorkoken, de deksel niet geheel op de pan zodat het enigzins in kan koken. Af en toe proeven of er peper/zout bij moet
De aardappelpuree: 750 gram kruimige aardappelen aan blokjes, belegen kaas geraspt, 4 tenen knoflook, half uitje gesnipperd, 100 gram doperwten
Kook de erwtjes in water met een bouillonblokje totdat ze beetgaar zijn (dus niet té gaar). Schep de erwtjes eruit en bewaar het water (straks worden de worteltjes hierin gekookt). Kook de aardappelblokjes totdat ze gaar zijn. Giet de aardappelblokjes af totdat ze goed droog zijn en stamp de blokjes (niet te fijn). Voeg warme melk toe (niet te veel) totdat het enigzins smeuiig wordt. Breng op smaak met peper, nootmuskaat. Voeg eerst de geraspte kaas toe Voeg daarna de erwten, knoflook, lente-ui en ui toe. Niet te veel van alles, een beetje op gevoel
De wortelen zijn intussen gekookt, niet té gaar.