Biryani

het recept


Iraakse Biryani (4 Pers.)

2 kopjes basmatirijst

3 vastkokende middelgrote aardappelen

middelgrote ui gesnipperd

grote teen knoflook fijn gesneden

1 el biryani (beryani) kruiden (te koop bij de Turkse supermarkt) of gebruik 7spices poeder

1/2 el kerriepoeder

2 el jumborozijnen

1/2 kopje gevogeltefond

2 kopjes water

2 el zonnebloemolie

12 amandelen

Biryani (beryani) kruiden (meng van elk 2 theelepels):

kurkuma gemalen

komijn gemalen

peper zwart gemalen

paprikapoeder

korianderzaad gemalen

kaneel gemalen

knoflook

garam masala

kaneel gemalen

peper zwart heel

gemberwortel gemalen

anijszaad gemalen

kardamom gemalen

karwijzaad gemalen

plantaardige olie

piment gemalen

citroenzuur

Schil de aardappels en kook ze 10 minuten in ruim water. Giet de aardappels af en laat even staan.

Rooster ondertussen in heel klein beetje zonnebloem olie de amandelen kort op hoog vuur. Zet ze daarna apart.

Snijd de aardappels in kleine blokjes van ca 2 cm.

Giet een eetlepel zonnebloemolie in een koekenpan en fruit de ui met de knoflook zachtjes enkele minuten.

Doe het kerriepoeder en de biryani kruiden erbij en bak dit even mee.

Doe twee (koffie-) kopjes rijst erbij. Bak de rijst met het ui-knoflook mengsel en roer alles goed door in ca. 2 minuten

Voeg met hetzelfde kopje 2 kopjes water en een 1/2 kopje gevogeltefond toe. Roer nog even goed door en leg dan een deksel op de pan en breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt zet dan het vuur heel laag.

Laat de deksel op de pan en kook het geheel in 20 minuten gaar. Zet daarna het vuur uit en laat 10 minuten staan.

Bak ondertussen de aardappeltjes in een kleine koeken pan in een scheutje olijfolie bruin en krokant.

Als de aardappeltjes gaar zijn dan voeg je ze na de 10 minuten rusttijd samen met de geroosterde amandelen en rozijnen toe aan de rijst.