Aardappelschotel met zalm
het recept
Aardappelschotel met lente-ui en gerookte zalm (4 pers.)
1 rode ui
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels azijn
1 krop ijsbergsla
4 eieren
(platte) peterselie
peper en zout
1 kilo kruimige aardappelen
150 milliliter volle melk
30 gram roomboter
1 bosje rozemarijn
400 gram gerookte zalm
1 rode ui
1 courgette
2 bollen buffelmozzarella
3 tomaten
2 tenen knoflook
6 lente-uien
3 mini komkommers
20 gram boter
Maak voor de sla een dressing van mayonaise en azijn. Breng het op smaak met wat peper en zout. Kook de eieren hard, pel ze en snijd ze vervolgens klein. Snijd de ijsbergsla in dunne reepjes en de rode ui in halve ringen. Hak de peterselie fijn. Meng deze ingrediënten door elkaar.
Maak vervolgens de puree. Snijd de aardappelen in gelijke stukken en was ze schoon. Kook de aardappels in water met wat zout ongeveer 20 min gaar. Giet ze af en kook ze ongeveer 2 min droog. Verwarm ondertussen de melk. Schenk de melk bij de gekookte aardappels, voeg de boter toe en stamp het met een aardappelstamper tot puree. Hak de rozemarijn fijn en roer dit door de puree.
Neem een ovenschaal en vet deze in met de boter. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de courgette in plakjes van ongeveer een ½ cm. Hak de knoflook fijn, snijd de rode ui in ringen en de tomaten in plakjes. Snij de lente-ui aan stukken van circa 2 centimeter en halveer deze. Snij met een kaasschaaf plakje van de mini komkommer, in de lengte. Verspreid de helft van de aardappelpuree op de bodem van de ovenschaal. Verdeel daarop de gerookte zalm en daarna de lente-ui en komkommer. Verdeel de laatste puree over de lente-ui/komkommer en leg vervolgens de courgette pakjes om en om met de plakjes tomaten. Dan verdeel je de uienringen erop. Trek de mozzarella uit elkaar en verdeel dit over de schotel. Als laatste verspreid je de gehakte knoflook erover. Bak de ovenschotel ongeveer 25 min af in de voorverwarmde oven. Maak het af met wat vers gesneden dille.