Zweedse gehaktballetjes

het recept


Zweedse gehaktballetjes (ca 40 stuks)

600 gram half-om-half gehakt

160 milliliter kookroom of probeer Blue Band Finesse 15%

2 eieren

2 aardappels

1 runderbouillon blokje

1 ui

8 eetlepels paneermeel

4 eetlepels bloem

2 eetlepels Worcestershire saus

4 theelepels Dijon mosterd

1 theelepels pimentpoeder (of nootmuskaat)

1 theelepels knoflookpoeder

Verse peterselie

Kook 2 (grote) aardappels en maak hier puree van. Snijd de ui ragfijn en hak een bosje peterselie eveneens ragfijn. Doe de aardappelpuree samen met 600 gram half-om-half gehakt, de fijngehakte peterselie, de fijngesneden ui, 2 eieren, 7-8 eetlepels paneermeel, 1 theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel pimentpoeder (of nootmuskaat) en een flinke snuf zout en peper in kom en maak hier mooie ronde gehaktballetjes van. Met deze hoeveelheid maak je circa 40 gehaktballen.

Doe een flinke klont boter in de koekenpan en bak de gehaktballen op matig vuur rondom bruin. Keer geregeld. Haal de balletjes als ze gaar zijn uit de pan en zet even weg.

Doe wederom een flinke klont boter in de pan en voeg 4 ruime el bloem toe. Roer de bloem op laag vuur door de gesmolten boter. Voeg nu 400 ml warm water toe en een verkruimeld runderbouillon blokje. Voeg ook 160 milliliter kookroom toe, 2 eetlepels worcestershire saus en 3-4 theelepels scherpe (Dijon) mosterd. Meng alles goed door elkaar.

Voeg de balletjes toe aan de saus en laat op matig vuur warm worden. Laat de saus een beetje indikken.