Stoofvlees in ketjapsaus
het recept
Stoofvlees in ketjapsaus (4 pers.)
750 gram riblappen
5 teentjes knoflook
2 stuks uien
2 stuks trostomaten
5 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel sambal badjak
1,5 theelepel gemalen korianderpoeder
1/2 eetlepel paprikapoeder
1 theelepel kerriepoeder
Zwarte peper en zout
1 eetlepel bruine suiker
1 eetlepel rijstazijn
1 eetlepel bloem
zonnebloemolie
roomboter
300 milliliter lauwwarm water
Snij het vlees aan blokjes en bestrooi het vlees met peper, zout en bloem. Verhit een flinke scheut zonnebloemolie en een klont roomboter in een stoofpan. Bak het vlees in porties rondom goudbruin aan. Haal het vlees uit de pan.
Snij intussen de uien in dunne, halve ringen en hak de knoflook fijn. Snij de tomaten in blokjes. Bak de uien met de knoflook, kerriepoeder, paprikapoeder, korianderpoeder, tomaten, sambal, rijstazijn, bruine suiker en ketjap manis voor ongeveer 3 minuten in het overgebleven braadvet. Voeg het vlees toe en roer alles goed door elkaar. Voeg vervolgens 300 milliliter water toe en laat het vlees ongeveer 4 uur stoven. (het vlees moet heel zachtjes pruttelen, zet het vuur dus niet te hoog)
Stoof het eerste uur met de deksel geheel op de pan. Daarna ongeveer 0,5 cm de deksel iets open. Zo kan het vocht een klein beetje verdampen en zal de saus iets gaan indikken. Het laatste uur de deksel er helemaal af.