Ovenschotel met rode kool
het recept
Ovenschotel rodekool met spekreepjes gehakt en aardappelpuree (4 pers.)
680 gram Rode kool in glas
150 gram gerookt spek
2 groene appels
1 ui
1 tl Kaneel gemalen
30 milliliter rosé wijn
1 eetlepel suiker
500 gram rundergehakt
1 eetlepel zonnebloemolie
1 sjalot
800 gram kruimige aardappelen
200 milliliter halfvolle melk
30 gram roomboter
Zout
Peper
Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snipper één appel en snijd de andere appel in halve schijven.
Bak het spek knapperig in een droge koekenpan. Voeg ui-snippers toe en bak mee tot knapperig. Voeg appelstukjes toe en bak ook even mee. Voeg vervolgens de rode kool toe. Maak op smaak met een scheutje azijn of wijn en wat suiker of honing naar smaak. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes sudderen. Verdeel de rodekool onderin een ovenschaal.
Verhit olie in een koekenpan en bak het gehakt hierin rul en bruin. Voeg sjalot-snippers toe en bak even mee. Maak op smaak met peper en zout. Verdeel het gehakt over de rodekool in de ovenschaal.
Kook de aardappelen gaar in gezouten water en laat even droogstomen. Voeg de melk toe en verwarm deze samen met de aardappelen. Voeg de boter toe en stamp de aardappelen fijn met een aardappelstamper. Maak de puree op smaak met zout en peper en doe deze als laatste in de ovenschaal.
Leg de halve appelschijven op de puree. Strooi suiker en kaneel over de schijfjes appel en verdeel hier en daar een vlokje boter. Bak het geheel in het midden van de op 200 graden voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten.